Pas op voor de giftigste vis van de Noordzee: de Pieterman

0 1909

Reddingsmaatschappij KNMR waarschuwt voor de Pieterman, een baarsachtige vis die tot de giftigste dieren van Europa behoort. Wie per ongeluk op de stekels trapt, kan pijnlijk gewond raken. Volgens Willem de Vries, coördinator van de strandwachten, zijn er dit jaar rondom de Waddeneilanden opvallend meer mensen gestoken door de Pieterman.

'De vorige vier zomers was er sprake van nul tot drie meldingen per jaar, deze zomer zijn het er al twaalf', aldus De Vries. 'Dat zijn er nog steeds geen honderden, maar het is wel opvallend dat het er zoveel meer zijn.'

De 'kleine Pieterman', zoals dit specifieke soort officieel heet, komt ook in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee voor. Het dier kan 10 tot 18 centimeter lang worden. De rugvin en kieuwen hebben vijf tot zes stekels die in verbinding staan met de gifklier.

'De vis graaft zich in onder het zand. Alleen de stekels komen daarbovenuit', zegt De Vries. 'Als je daar per ongeluk op gaat staan, zal dit een flinke pijnscheut opleveren. Je ziet in eerste instantie bijna niets van de steek. Er is geen bloed. Wel kan op gegeven moment je voet gaan opzwellen.' Ook misselijkheid, hartkloppingen, koorts, duizeligheid en braken behoren tot de symptomen, al blijven die meestal uit.

Warm water
Een steek is vrij eenvoudig te behandelen door het gestoken lichaamsdeel 15 tot 20 minuten in warm water te leggen. Het gif van de Pieterman bestaat namelijk uit eiwitten die bij 40 graden Celsius gaan stollen. De Vries: 'Hoe sneller je erbij bent, hoe sneller de klachten verdwijnen. Zodra iemand met een steek naar de kustwacht komt, zetten wij de waterkoker aan.'

Voor het hele bericht: Klik hier!
Bron:www.volkskrant.nl


Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.

Om u de beste gebruikerservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.