VISpas 

Wie in Nederland wil vissen, heeft een VISpas nodig. De VISpas kunt u aanvragen bij een hengelsportvereniging of online kopen. Ook veel hengelsportzaken verkopen VISpassen.

Als u een VISpas koop bent u automatisch lid van een hengelsportvereniging. Zij zorgen ervoor dat u goed viswater heeft. Daarnaast organiseert een hengelsportvereniging veelal leuke (jeugd-) activiteiten.  

De kosten van de VISpas hangen af van de vereniging waarvan u lid wordt maar liggen rond de 30 euro.

Als u het lidmaatschap (en daarmee de vispas) wilt opzeggen dan kunt u dit bij uw hengelsportvereniging doen. U kunt tot 1 oktober opzeggen voor het jaar erop.

Heeft u een VISpas en wilt iemand meenemen om diegene kennis te laten maken met het vissen? Dan kunt u de meeVIStoestemming (online) aanvragen.

In de visplannerapp kunt u precies zien waar u mag vissen. 


Waarom een VISpas kopen?

Ten eerste omdat het natuurlijk wettelijk verplicht is. Hieronder staat nog een goede reden waarom je een VISpas aan zou schaffen:

Jongen met vispasNederland is een sportvissersparadijs. Ons land is gezegend met een rijkdom aan gezond en visrijk water. Er zijn talloze goed bereikbare visplekken en bijna overal mag gevist worden. Het water wordt goed onderhouden en daarbij wordt vaak rekening gehouden met vis en vissers. Waterbeheerders en natuurorganisaties overleggen met de sportvisserij. Er wordt steeds meer gebaggerd. Riooloverstorten komen steeds minder vaak voor. Er is aandacht voor overbevissing en stroperij. Er is overleg met het beroep.

Er komen op steeds meer plekken vispassages, om te voorkomen dat gemalen of waterkrachtcentrales de vissen letterlijk tot moes malen. In Europees verband wordt hard gewerkt aan de terugkeer van de zalm. Er is tegengas wanneer de dierenactivisten zich weer eens laten horen. Er is nog zeeaas te krijgen. We mogen vissen op de pieren en op talloze andere kunstwerken van Rijkswaterstaat langs de kust. Op TV en in de diverse media is veel positieve aandacht voor sportvissen. Kinderen kunnen bij vele honderden hengelsportverenigingen en zelfs op school leren vissen. Sportvissen is geaccepteerd in de maatschappij en volkssport nummer 1.

Dat alles is niet zomaar gekomen. Dat is het resultaat van de tomeloze inzet van zo'n 1000 hengelsportverenigingen met vele duizenden vrijwilligers, ondersteund door een professionele organisatie - Sportvisserij Nederland en de federaties - die staat als een huis. Een team van veelal hartstochtelijke sportvissers die niets belangrijker vinden dan dat u en ik en onze kinderen kunnen blijven vissen. In zoveel mogelijk water, met zo min mogelijk beperkingen. Bevlogen belangenbehartigers die álles uit de kast halen voor úw en mijn sportvisserij! Die van Nederland een nóg mooier sportvisland willen maken!

Die organisatie kost geld. Geld dat de sportvissers betalen, via hun lidmaatschap bij een aangesloten vereniging. Bent u al lid? Een uitstekende keuze! Is uw vereniging nog niet bij een federatie van Sportvisserij Nederland aangesloten? Spreek het bestuur er eens over aan. U lift al mee maar aansluiten biedt talloze voordelen en maakt de sportvisserijorganisatie in Nederland nog krachtiger.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.