Peter dobbert door... op de vrijwilligersdag 2018 (column)

0 624
29 okt

Zaterdag 13 oktober werd een warmterecord gebroken. Nooit eerder was zo'n hoge temperatuur gemeten op deze datum. Nou kom ik al een aantal jaren met veel plezier op de vrijwilligersdag van de federatie, en elke keer is het prachtig weer.

De eerste keer verscheen ik met een long sleeve trui en een visjas. De jas ging snel uit vanwege de warmte. 3 jaar geleden kwam ik in t-shirt en visjas, en ging de visjas ook alweer snel uit. Vorig jaar eender. Dit jaar, op die bewuste 13 oktober, was echter de global warming werkelijk meetbaar.
Even een statistiekje van alle data van de vrijwilligersdagen van recente jaargangen ( bron: weergegevens.nl).De dag was goed bezocht, de foto's van Anton van Daal ( ik heb er een paar geleend van Facebook voor deze column) spreken wat dat betreft boekdelen. Ik vind het altijd leuk om te zien welke club de "Jan Teeling-award" heeft gewonnen. Dit jaar Nieuwkoop en Noorden, onder leiding van onder anderen Ad van den Helder.
Heel toepasselijk, jaren geleden vormde ik met Jan Teeling de federatieve jeugdcommissie. Wij probeerden in het nieuwe, uitgebreide werkgebied verenigingen en regiocommissies van de grond te krijgen. Henk Groen had onze hulp ingeroepen om eens te polsen of in zijn regio ( zuid) niet wat gestart kon worden. Wij kwamen op een avond samen in het clubgebouw van Haarlem, smeedden wat plannen en kregen een groepje mensen mee. Twee meetings in Noordwijk verder was de regiocommissie een feit en zat Ad van den Helder daar in. Zijn club heeft grote stappen gemaakt en lijkt klaar voor een mooie toekomst. Supergaaf natuurlijk met zoveel geweldig viswater om de deur!
Heren gefeliciteerd en heel erg verdiend.


Ik was deze keer, net als alle voorgaande keren, weer op pad met vismeester Rien Faase. Een leuke kompaan van inmiddels 76 jaar, die graag vist en anderen wat leert. Een mens is nooit te oud om te leren, want we vingen bijna niks. 2 boys op onze vijver trokken meerval na meerval uit de vijver. Hoedan? Rien ging gewoon erop af, liet zich alles uitleggen door de jonge heertjes en heeft al een plan voor de volgende keer.


Dit jaar leek er wel een thema aan deze dag te hangen: duurzaamheid. In navolging van de redactie van Het Visblad promoot onze federatie nu ook loodvervangers. Er waren enkele toegevoegd aan de goodie bags voor de bezoekers. Slim idee. Al deze vrijwilligers kunnen nu alvast proberen wat ze er van vinden en hoe ze ermee om moeten gaan. En dan uitrollen naar de leden.
Ik was deze zomer zelf al schoorvoetend begonnen met wat loodvervangers te gaan vissen. Ik had 3 jigkopjes gekocht voor de baars en een doosje loodhagel voor de dobbervisserij. Ik ben nog niet onverdeeld enthousiast over de producten, maar vind wel dat dit ons toekomstbeeld moet vormen.

Loodkopjes zijn er in alle soorten en maten. Een lange of kortere haak, in verschillende groottes verkrijgbaar en met allerlei verschillende vormen en maten lood erop. De non-toxic kopjes zijn er maar in een beperkt aanbod en natuurlijk net weer niet in wat ik zocht. Maar toen ik er 1 verspeelde tussen de stenen voelde ik me toch even beter dan na het verspelen van een loden kop.
De hagels zijn een ander verhaal. Ik vis heel veel met de matchhengel en waggler. De dobber sluit je op tussen loodhagels. Klassieke methode! Ideaal met gewoon lood, maar niet te doen met de nieuwe hagels. De dobber schuift alle kanten op en de diepte kun je niet houden. Ik heb het opgelost door te combineren met wat kleine hageltjes van echt lood.

Zijn deze nieuwe hagels dan kansloos? Nee! Als gewicht op de lijn, dus tussen haak en dobber, doen ze het uitstekend. En ook daar gaat wel eens een loodje verloren en ben je toch van betekenis voor een beter milieu. Ik hoop wel dat o.a. Dinsmore spoedig met een goede hagel komt om de matchdobber tussen op te sluiten, want een loodverbod mag toch niet betekenen dat ik mijn favoriete methode vaarwel zou moeten zeggen.

Duurzaamheid gaat verder dan zonnepanelen op je dak en loodvervangers aan de lijn, duurzaam is ook hoe je als organisatie met je mensen om gaat. In mijn CAO, ik werk in de zuivelindustrie, is er zelfs een Duurzaam inzetbaarheids budget. SMWNL zorgt al jaren voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten, die grotendeels drijven op vrijwilligers. Die vrijwilligers zorgen dat mensen enthousiast worden en/of blijven voor de hengelsport. En daarmee wordt de sport duurzaam, want heeft bestaansrecht. Het organiseren van de jaarlijkse vrijwilligersdag is dan ook in mijn ogen te beschouwen als een besteding uit het Duurzaam inzetbaarheidsbudget.

Deze column is geschreven door Peter vd Heijdt


Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.