Recordaantal vislessen in 2018

0 505
26 okt

In 2018 zijn er maar liefst 177 vislessen op scholen in ons werkgebied gegeven: een record. Doel van de lessen is om kinderen verantwoord te leren vissen en te laten genieten van het buiten zijn.

Onze enthousiaste gediplomeerde VISmeesters en vrijwilligers van vele hengelsportverenigingen gingen naar tal van scholen om ruim 4000 leerlingen van groep 6, 7 en 8 kennis te laten maken met vissen en de fascinerende onderwaterwereld. Zowel de leerlingen als de leerkrachten van de scholen waar de lessen zijn gegeven, zijn zonder uitzondering zeer positief over de vislessen. 
De VISmeesters zijn via de cursussen VIScoach en VISmeester door Sportvisserij Nederland zijn opgeleid. Dit jaar hebben 13 vrijwilligers hun VISmeester-opleiding met succes afgerond.

De biologieles
De visles bestaat uit een uur biologie in de klas en twee uur visexcursie aan de waterkant. Tijdens de biologieles leren de kinderen welke vissen in Nederland leven, hoe groot ze worden, wat ze eten, waarom waterplanten zo belangrijk zijn voor vissen en nog veel meer. Alle leerlingen krijgen een lespakket met zoekkaarten over waterplanten, waterdiertjes en vissen. Na het oefenen met de zoekkaart van de vissen kunnen ze bijna alle Nederlandse vissoorten herkennen.

        

De visexcursie
Voor de visexcursie leren de kinderen met behulp van een kunstvis hoe ze een vis goed onthaken. Vervolgens gaan ze naar een viswater in de buurt van school om het geleerde in de praktijk te brengen: zelf vissen dus. Hierbij krijgt de VISmeester hulp van vrijwilligers van de plaatselijke hengelsportvereniging, die de kinderen leren hoe ze goed kunnen vissen en de gevangen vissen met respect behandelen. Na afloop krijgen alle kinderen een tasje met daarin onder andere het boekje ‘Leer vissen met de vaste hengel’. De lokale vereniging verstrekt daarbij informatie over de jeugdVISpas of (gratis) online jeugdvergunning en bij voorkeur over een vervolgcursus in de weken na de visles. Het is belangrijk dat kinderen die na een visles enthousiast zijn geworden een basiscursus Vissen voor kids in hun gemeente kunnen volgen om beter en verantwoord te leren vissen. 

VIScoach of VISmeester, iets voor jou? 
Ook in 2019 gaan we weer vislessen op scholen organiseren. Daarvoor zijn we op zoek naar vrijwilligers die aan de waterkant wilen assisteren. Wil jij onze VISmeesters een keer assisteren bij een visles? Of wil jij VIScoach en zelfs VISmeester worden? Stuur dan graag een e-mail naar vislessen@smwn.nl of bel 0251-318882.
Informatie over de cursus VIScoach en de cursus VISmeester vind je op www.sportvisserijnederland.nl > HSV Service > Jeugd > Cursussen

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.