Peter dobbert door....de zomer (column)

0 555
06 sep

Onderstaand verhaaltje zou het scenario kunnen zijn voor een pindakaas-reclame. Dus, marketeers, opgelet!

Zo'n 16 jaar geleden organiseerde ik een matchhengelclinic voor de jeugdwedstrijdvissers van onze toenmalige federatie Midden Noord-Holland. Ik had 9 aanmeldingen verdeeld over 2 avonden. De meeste kids hadden er weinig mee, en mijn presentatie liep ook niet al te soepel. Na de 2de avond belde een vader mij op of hij zo'n matchhengel van me kon lenen voor de vakantie. Zijn dochter had meegedaan aan de clinic en leek het wel een leuke methode die ze wilde leren. René heeft die zomer vooral zelf geoefend met die hengel, dochterlief vond het op de camping veel te leuk om alleen maar te vissen.
Later sprak ik die dochter nog eens, toen ze de hengel kwamen terug brengen. "Vond je het leuk, met die match?", vroeg ik. "Ja hoor", zei ze. Het was een methode die nodig was om je te plaatsen voor het damesteam, en moest dus onder de knie worden gekregen. En in dat team moest je zitten om wereldkampioen te worden. Ja ja, vooral blijven dromen, dacht ik even. Maar aan de andere kant, dit meisje leek heel goed te weten wat haar doel was. En ja, ik ben zelf altijd degene die zegt dat je dromen waar moet maken. Ik weet niet of ik dat ook tegen haar heb gezegd, maar inmiddels kent de hele wereld haar als de 3-voudig wereldkampioen damesvissen, Anja Groot. Vanaf deze plaats gefeliciteerd met je geweldige prestatie, heel vissend Nederland mag, nee moet trots op jou zijn. Ik hoop dat veel meiden en dames jou zullen zien als inspiratiebron voor het waarmaken van dromen en ambities. En ach, waarom zouden alle jongens niet ook een voorbeeld nemen aan je!


Deze zomer verliep weer heel anders dan ik me vooraf had voorgesteld. Na de vangst van mijn PR-s baars en winde viel het een beetje stil. Ik kon lekker zeeltvissen, wat ik eigenlijk het aller-leukste vind. Ik ving met de centerpin enkele ochtenden zo'n 15 zeelten en had daar verschrikkelijk veel plezier aan. Wel heb ik het vissen een tijdje stilgelegd vanwege de slechte omstandigheden voor de vis. Net toen de temperaturen wat beter werden voor verantwoord vissen, moest ik met spoed naar Portugal, om mijn zoon te repatriëren. Hij was slachtoffer geworden van een gewelddadige beroving en moest snel worden opgehaald. De hele nasleep ervan ging me ook niet in de koude kleren zitten. Gelukkig is alles goed afgelopen en kon ik weer het normale leven oppakken.


Ik was bezig met een artikel over de risico's van vissen in te warm water, en de impact van het vangen van vis in die omstandigheden, en zo kwam ik terecht in een lommerrijke sloot in de Zaanstreek. Het water hier was aanmerkelijk koeler dan veel andere wateren, en hier kon ik volop en verantwoord vissen. En vangen. Samen met Bart, mijn opvolger als secretaris in Limmen, heb ik in een aantal sessies lekker veel giebels, voorns en kleine karpertjes gevangen en met onze UL-dobberhengels verschrikkelijk veel lol gehad aan de drils. De giebels hadden lengtes tot 35 cm, en omdat dat maar 3 cm kleiner is dan mijn PR, heb ik de rest van de zomer op deze vissoort ingezet. Het record staat nog steeds... 


De laatste weken vang ik af en toe mooie baarzen op stekken waar ik die nooit vang. Ook krijg ik van andere vissers meldingen van kanjerbaarzen. Deze stekeldragers kunnen het waarschijnlijk prima handelen in het warme water, er is heel veel speldaas en veel water is helderder dan anders. Met de R in de maand moet ik natuurlijk ook voor de roofvis gaan, baars lijkt me dan ook een prima optie om mee te starten. Misschien wel met bovenstaand kunstaasje dat ik kreeg van een jeugdlid uit Castricum, hij heeft ze gemaakt van drinkrietjes en ik heb er in Schotland een koolvisje mee kunnen vangen! 

Deze column (met foto's) werd gemaakt door Peter van der HeijdtGerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.