Al meer dan 140 vislessen

0 1401
25 jul

Vanaf het vroege voorjaar tot de zomervakantie zijn er al 141 vislessen op scholen in ons gebied gegeven. Ruim 3000 leerlingen van groep 6, 7 en 8 hebben kennisgemaakt met vissen en de fascinerende onderwaterwereld.

De vislessen zijn gegeven door VISmeesters, die via de cursussen VIScoach en VISmeester door Sportvisserij Nederland zijn opgeleid.
Dit jaar hebben al tien vrijwilligers hun VISmeester-opleiding met succes afgerond en later dit jaar staan er nog enkele praktijkstages (examens) gepland.

De biologieles
De visles bestaat uit een uur biologie in de klas en twee uur visexcursie aan de waterkant. Tijdens de biologieles leren de kinderen welke vissen in Nederland leven, hoe groot ze worden, wat ze eten, waarom waterplanten zo belangrijk zijn voor vissen en nog veel meer. Alle leerlingen krijgen een lespakket met zoekkaarten over waterplanten, waterdiertjes en vissen. Na het oefenen met de zoekkaart van de vissen kunnen ze bijna alle Nederlandse vissoorten herkennen.

          

De visexcursie
Voor de visexcursie leren de kinderen met behulp van een kunstvis hoe ze een vis goed onthaken. Vervolgens gaan ze naar een viswater in de buurt van school om het geleerde in de praktijk te brengen: zelf vissen dus. Hierbij krijgt de VISmeester hulp van vrijwilligers van de plaatselijke hengelsportvereniging, die de kinderen leren hoe ze goed kunnen vissen en de gevangen vissen met respect behandelen. Na afloop krijgen alle kinderen een tasje met daarin onder andere het boekje ‘Leer vissen met de vaste hengel’. De lokale vereniging verstrekt daarbij informatie over de jeugdVISpas of (gratis) online jeugdvergunning en bij voorkeur over een vervolgcursus in de weken na de visles. Het is belangrijk dat kinderen die na een visles enthousiast zijn geworden een basiscursus Vissen voor kids in hun gemeente kunnen volgen om beter en verantwoord te leren vissen. 

Zonder vrijwilligers dus geen visles!
Dankzij de VISmeesters en de vele vrijwilligers van verenigingen en onze federatie zijn al dit jaar al meer dan 3000 kinderen van 10 t/m 13 jaar veel te weten gekomen over vissen en hun leefomgeving. Zij hebben niet alleen veel geleerd, maar ook meer respect voor de natuur gekregen. Vele kinderen hebben voor het eerst een vis gevangen. Leuk en leerzaam tegelijk. Zowel de leerlingen als de leerkrachten van de scholen waar de vislessen zijn gegeven, zijn zonder uitzondering laaiend enthousiast. 

Helpen bij een visles iets voor u?
Ook komend najaar organiseren we nog 30 vislessen. We roepen vrijwilligers op om te komen helpen. Het gaat maar om twee uurtjes en het is ontzettend leuk om te doen.
Wilt u onze VISmeesters een keer assisteren bij een visles of wilt u hier meer informatie over? Stuur dan graag een e-mail naar vislessen@smwn.nl of bel naar ons kantoor en vraag naar Sijmen of Wendy (tel. 0251318882). 

                 


Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.