Lichtgevende visjes voor onderzoek

0 1386
19 apr

Sportvisserij MidWest Nederland werkt samen in het project vismigratie Noordzeekanaal met Rijkswaterstaat, waterschap Amstel Gooi & Vecht, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Provincie Noord-Holland, de haven van Amsterdam en Hoogheemraadschap van Rijnland. Daarin wordt o.a. de migratie van glasaal en driedoornige stekelbaarsjes gemonitord.
Voor deze monitoring worden glasaaltjes en stekelbaarsjes gemerkt met een fluoriscerend stofje om ze te kunnen herkennen. Doordat er op verschillende punten rondom het Noordzeekanaal gemonitord wordt, kan er gekeken worden hoe ze migreren en welke route ze hebben genomen vanuit het Noordzeekanaal.


Om te zien hoe het merken van deze visjes in zijn werk is gegaan, hebben we een bezoek gebracht aan Imares in IJmuiden. Daar worden de glasaaltjes en de stekelbaarsjes gemerkt. Dit gebeurt met een heel fijn naaldje (zie foto). Bij de glasaal (zie foto) gebeurt dit in het spieweefsel onderin of bovenin het lichaampje en bij de driedoornige in de staartwortel (zie foto). Het fluoriscerende merkje licht op als er UV licht op wordt geschenen. Voor meer info KLIK HIER

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.