Wintervissen op uitgezette karpers (column)

0 884
20 mrt

Bob Slot van onze karpercommissie schreef een leuke column over wintervissen op uitgezette karper. Gaat het hem lukken om een karper van één van de uitzettingen terug te vangen?

Een prachtige jaar met de karper commissie Mid-West Nederland te hebben we afgesloten met zes weekenden karper uitzetten. Bij het zien van zoveel pareltjes was de drang om zelf weer eens te gaan vissen groot. Ondanks dat de winter zijn intrede al lang en breed had gedaan waren de tempraturen nog niet ver onder nul geweest. De motivatie was hoog enkel de tijd ontbrak. De vraag was op welke manier ik mijn wintervisserij ging aanpakken. Nog nooit had ik zoveel vis in de winter door mijn handen laten glijden. Het optelsommetje was dan ook snel gemaakt. Ik ga deze winter op jacht naar een uitzetter!

De winteraasjes werden zorgvuldig in het schuurtje voorbereid. Er werd gekozen voor 10 mm boilie die door middel van een hoog percentage minamino een hoge instant respons krijgt. Ook is het in de winter erg belangrijk dat de boilie goed verteerbaar is. Hiervoor hebben we een dosering gemalen lijnzaad gebruikt. Zo zorg je ervoor dat de karpers niet verzadigd raken in de koude winter periode. Tijdens een wandeling met de hond verspreide ik om de dag een handje vol over een strookje van een meter of 15 en dit 2 à 3 weken lang. Zo kun je verantwoord een voerstekje opbouwen in de winter, hierin is geduld is een schone zaak.


Dat dit een gouden combinatie bleek te zijn bewees zich in de volgende sessies. De vis zat goed op het aas. Regelmatig nam ik een jeugdige visser mee die we hebben leren kennen op de jeugddagen en kampen die we vanuit de karpercommissie het afgelopen jaar organiseerden. Super om het wintervissen met deze enthousiaste jongens te kunnen delen. We vingen mooi wat vis en er zat een leuke variatie in.


Maar hetgeen waar ik voor kwam lag nog steeds niet op de mat! De uitgezette vis gaf zich nog niet prijs. De maanden gingen voorbij en eind februari op een koude woensdagavond was het dan zover. Met een snijdende oostenwind waren de omstandigheden verre van ideaal maar toch liep er een hengeltje af. Na een korte en krachtige dril zag ik een zwaar beschubt pareltje boven komen. YESSS!! Dit was er één. Vol enthousiasme scheppen we de vis en maken we de foto’s. Even wegen en meten en de vis snel zijn vrijheid weer teruggeven.

De vis was al 7 kg en 67 cm. Vrij vors voor een uitzetter van 3 maanden terug…. En de twijfel sloeg toe. Na uitvoerig zoeken in de databank kon ik 1 vis vinden die het mogelijk zou kunnen zijn maar toch klopte het niet. De grote en het gewicht en toch het kleine verschil in schubben patroon sluiten uit dat dit een van de pas uitgezette vissen was. Helaas…


Maar helaas dus nog geen uitzetter van de laatste serie. Toen kreeg ik een belletje van de mannen van de karpercommissie. Of ik, voor een verhaal in de regio editie, samen met Sven wilde proberen een uitzetter te vangen. Een tweede kans….. en hoe dit is gegaan kun je in de regio editie van het VISblad van mei lezen.

Bob Slot is lid van de karpercommissie van Sportvisserij MidWest Nederland

(De regio editie (bijlage in het VISblad) valt bij ieder VISpashouden in ons werkgebied in mei op de mat)

Gerelateerde berichten
Facebook reacties

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.