Kijkje bij onderzoek naar de voorplanting van aal

0 698
02 nov

De visstandbeheercommissie Zuiderzeeland (gebied Flevopolder) heeft jaarlijks een informatief uitje. Deze keer was het naar de Wageningen Universiteit, waar ze de mysterieuze voortplanting van de aal proberen te ontrafelen.

Met een mooie delegatie van een aantal beroepsvissers, HSV Lelystad Dronten, het waterschap Zuiderzeeland en onze federatie waren we 31 oktober te gast bij de Wageningen Universiteit en Research (WUR). Allereerst kregen we van oud OVB (Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij) bestuurder Johan Verreth een toelichting over het onderzoeksinstituut en welke onderzoeken ze doen.

Zo onderzoeken ze momenteel de impact van grondels op de visstand. De veranderende visstand leidde tot een mooie discussie tussen de praktijk (ervaringen) van de sport- en beroepsvissers en de wetenschappers van de WUR.Vervolgens zijn we naar de proeflokalen gegaan. Daar kregen we eerst de bakken te zien met tilapias. De WUR doet proeven met het voeren om te zien wat de samenstelling van het voer doet met het vlees van de vis en dan met name vet/vlees verhouding. Allemaal zeer interessant maar we waren ook heel nieuwsgierig naar het palingonderzoek. De WUR doet onderzoek naar de voortplanting van aal om het uitsterven van de paling te voorkomen.

De onderzoeksbakken konden we alleen van een afstand bekijken ivm strenge hygiëne eisen en eventuele verstoring van het onderzoek. Maar het was interessant om te horen dat ze de tocht naar de Zaragossazee nabootsen en de paling inspuiten om de eierafzetting op gang te helpen. Het lukt ze ook al om die eitjes uit te laten komen. Uit de eitjes komen kleine larfjes. Deze kunnen ze echter niet zo lang laten leven, omdat ze het zeer jonge grut niet aan het eten krijgen. Het record wat ze tot nu toe hebben gehaald is 12 dagen. De voorlopige conclusie is dat echte paling kweek nog heel ver weg is. De vraag is of dit ook ooit gaat lukken ivm de ingewikkelde ontwikkelstadia die een aal doorloopt. We blijven het met belangstelling volgen.

Als afsluiting kwam Dupan (Stichting Duurzame Paling Sector) nog een toelichting geven over hoe ze tegen het aalbeleid aankijken. Dit was een mooie afsluiting aangezien er binnen de visstandbeheercommissie ook sprake is van mogelijke aaluitzettingen en we er nog niet uit zijn of er glasaal of pootaal wordt uitgezet. Dupan adviseert glasaal maar de wetenschap stelt dat het beter is om pootaal uit te zetten. Stof tot nadenken na deze zeer interessante en leerzame dag.

Gerelateerde berichten
Facebook reacties