Peter dobbert door........over de toekomst van de hengelsport

0 771
11 okt

Komend weekend zie ik ze allemaal weer. De vrijwilligers van onze federatie. Mensen waarmee ik soms al sinds mijn 18de samenwerk, van sommigen heb ik cursus gehad, met sommigen heb ik cursussen gegeven, met anderen heb ik gewerkt aan beheersplannen, of het oprichten van federatieve jeugdcommissies. Allemaal mensen met passie voor de sport en vaak ook passie voor de medemens.

Ikzelf ben een paar jaar geleden gestopt met het intensieve bestuurswerk. Gewoon, omdat mijn leven niet genoeg ruimte biedt om tijd te reserveren voor activiteiten, vergaderingen, workshops en wedstrijden. Mijn werk en gezin hebben hierin voorrang, en ik heb een hekel aan het afzeggen van afspraken. Dan maak ik liever geen afspraak, dan hoef ik ook niemand teleur te stellen. Toch is dat wel waar het in het vrijwilligerswerk om gaat: goede afspraken maken EN nakomen.

Voor 1 ding reserveer ik wel plaats in mijn agenda: jeugdactiviteiten. Samen met Dick Derriks van HSV Castricum heb ik nu een aantal leuke evenementen mogen helpen organiseren.
We organiseren witviswedstrijden, samen met vismeester Rien een baarscursus en wedstrijden, we hebben dagjes streetfishing gedaan en method-feeder cursussen. Snoekdagen en visuitjes naar bijzondere stekken. Dick heeft een groeps-app opgezet en als hij gaat vissen trommelt hij zomaar een koppeltje kids bij elkaar om mee te gaan. En via dezelfde app worden de vangsten digitaal gedeeld om te melden dat het goed gaat. Helemaal gaaf.
Dick was ook een van de stuwende krachten achter de succesvolle jeugdvisdag in Uitgeest, waar 91 kinderen een topdag hebben beleefd op het gebied van sportvisserij. Ik had mezelf als vrijwilliger gemeld om ergens bij een specialisme ( ik ben allround specialist....) te helpen, dat werd in mijn geval de method feeder ( ik dobber normaal altijd door, maar voor de goede zaak werden de dobbers deze keer thuis gelaten). Ik heb 14 kinderen wat mogen vertellen over de method feeder, geholpen met inwerpen en liefst 12 kinderen vingen ook daadwerkelijk een brasem aan mijn hengels. Voor sommigen de eerste, voor sommigen de grootste en voor anderen al heel gewoon. Maar toch, die sensatie die deze kids hebben ervaren toen hun top krom vloog, of de vrijloopmolen en optonic hun geluiden uitschreeuwden, ze vonden het allemaal geweldig. De enige keer dat er geen kinderen bij mijn hengels waren, ving ik zelf nog een prachtige blankvoorn van 37 cm!
Er waren wat uitvallers bij de groep vrijwilligers. Zoekend naar oplossingen werden een vader en zoon die onze cursus method feeder hadden gevolgd, door Dick gevraagd om te helpen. En stonden zij hun mannetje!
Vorige week vertrokken we met 11 kinderen naar Toms Creek, om de kids, die al volop ervaring met karper en snoek hebben, de vangst van meervallen en steuren te laten ervaren. We troffen het met weer en vangsten, de boys en begeleiders hadden 48 vissen, de grootse was 111 cm. De mannen willen heel graag zo snel mogelijk weer heen en zaten na afloop nog volop te verhalen van hun reuzenvangsten.
De toekomst voor onze sport zit hem in bevlogen vrijwilligers, enthousiaste ouders, avontuurlijke kinderen en visserijcomplexen zoals Toms Creek.Column en foto's: Peter vd Heijdt
Gerelateerde berichten
Facebook reacties