Sportvissers verzamelen rotzooi op de Noordpier

0 690
05 jul

De opruimactie start helemaal op de kop van de Noord. Het strijdplan is simpel. Langzaam richting kust en al het vuil verzamelen. Tussen de kop en de eerste buitenbocht staan vandaag de meeste vissers en al opruimend zien we plaatsvervangende schaamte ontstaan. Enkele vissers beginnen spontaan de rotzooi om zich heen te verzamelen en richting aanhanger te brengen. Zien opruimen doet opruimen?

Voor het eerst is er deze actie ook een drietal jonge sportvissers bij; de “nieuwe” generatie twintigers, die met kunstaas op zeebaars en andere rovers vist. Zij hoppen van blok naar blok en vatten ondertussen de hele pierenpiraterij mooi samen. ‘Als je het neutraal bekijkt is het eigenlijk onbegrensd dat je, je in heel Nederland aan de Wet dient te houden en zodra je 50 meter buiten de kust bent lijken alle regels te vervallen. De bezoekers zien de pier, omringd door de ruime zee, kennelijk als een plek waar je je vuil kunt dumpen. Zouden deze mensen zich geen zorgen maken over de plastic soep? Als de vervuiling van de zee doorzet hebben ze /we straks geen vis meer om te vangen. Hier heb je geen VISpas nodig waardoor er vanuit de sportvisserij weinig controle op de pieren is. Terwijl de zoektocht naar vuil verder gaat verwonderen de jongeren zich nog over het feit dat juist op deze plek waar tienduizenden sportvissers vissen 1 beroepsvisser toestemming krijgt om kilometers netten te plaatsen.’ 

Het opruimen vordert inmiddels gestaag. Na ruim een uur komt de oude kop al in zicht. ‘En het valt vanavond nog best wel mee.’ mompelt Ron Gatowinas voor zichzelf uit onderwijl een plastic fles in een vuilniszak gooiend. Ron is als voorzitter van de commissie zeevissen en organisator van de actie inmiddels wel wat gewend. ‘Normaal gesproken ligt er meer vuil, maar het is van de week ook niet zulk best visweer geweest. Dat scheelt toch.’ 

Het klinkt raar. Er is een relatie tussen weer, getij en de hoeveelheid vuil die er op de IJmuider Pieren ligt. Goed weer leidt tot meer mensen op de pieren en helaas ook tot meer afval. Lang niet al het afval is te herleiden naar vissers, maar een deel wel en daarom nemen wij als georganiseerde sportvisserij onze verantwoordelijkheid en ruimen het vuil op. 

Twee keer per jaar organiseert de commissie zeevissen van Sportvisserij MidWest Nederland een opruimactie in IJmuiden. Meestal op de Noordpier of de Zuidpier en waar nodig en mogelijk ook op en rond het sluizencomplex. Voor in de agenda: de volgende actie staat gepland op vrijdag 15 september. Locatie en exact tijdstip volgen later.
Gerelateerde berichten
Facebook reacties