Afronding zegenvisserij seizoen 2016-2017 op de Randmeren

0 892
10 mei

Ruim anderhalve maand na sluiting van het zegenseizoen heeft u van ons nog een vangstoverzicht te goed. Eerder informeerden wij u al via onze website over de start (klik hier) en via een update (klik hier). Hoog tijd voor de afronding met een doorkijk naar 2017-2018.

Vangstoverzicht
Sportvisserij MidWest Nederland en de beroepsvissers maken ieder jaar afspraken maken over het quotum aan brasem, kolblei en blankvoorn dat men met de zegen mag vangen. In onderstaande tabel de quota voor de Randmeren en de vangsten in het seizoen 2016-2017 (sluitingsdatum 16 maart 2017).
Afronding
Van twee beroepsvissers op het Gooimeer, Eemmeer en Nijkerkernauw ontvingen wij de vraag om de periode van de zegenvergunning te verlengen. Omdat er alleen bij langdurige ijsbedekking verlenging mogelijk is, heeft de federatie dit verzoek afgewezen. De laatste dag om met de zegen te mogen vissen in 2017 was daarom op het Gooimeer, Eemmeer en Nijkerkernauw op 28 februari en op alle andere meren op 15 maart 2017.

Doorkijk naar 2017-2018
Voorafgaand aan het nieuwe zegenseizoen onderhandelen de federatie en het beroep over de wensen die beide partijen hebben met inachtneming van wederzijdse verplichtingen. Wij gaan in ieder geval voor de onderhandelingen de volgende stappen zetten:
-de sportvisserij gaat voor het nieuwe zegenseizoen een nieuw quotum voor blankvoorn en brasem berekenen. Hieraan ten grondslag liggen gegevens van onafhankelijk visserijkundig onderzoek uit 2015-2016 en die zullen door een expert van Sportvisserij Nederland meegenomen worden in de berekening voor 2017-2018;
-een gesprek organiseren met de verhurende partij het Ministerie van Economische Zaken waarin wij onder andere de aan ons opgelegde verplichting voor uitgifte van zegenvergunningen en daarmee gepaard gaande controlekosten aan de kaak zullen stellen;
-de verschillen in afspraken met de vergunninghouders op de meren hebben wij in kaart en wij willen naar landelijk gelijke afspraken met alle vergunninghouders. Hiervoor is door de georganiseerde sportvisserij een landelijke taskforce beroepsvisserij ingesteld.

Tot slot
Het zegenseizoen is momenteel gesloten, maar het vissen met fuiken door de beroepsvisserij is in volle gang. De controle hierop is geen zaak van de sportvisserij, maar mocht u op of langs het water iets zien dat verdacht lijkt, meldt het dan via email (info@smwn.nl) of bel tijdens kantooruren met 0251-318882. Wij zorgen ervoor dat de melding bij de juiste controlerende instantie terechtkomt.


Gerelateerde berichten
Facebook reacties