Uit de snoekbaarsrapportage 2016 van het Volkerak-Zoommeer blijkt dat de interesse voor het vissen en meenemen van snoekbaars na enkele mindere jaren weer in de lift zit. Ruim 350 sportvissers hadden in 2016 een onttrekkingsvergunning voor snoekbaars op het Volkerak-Zoommeer.
Naast Nederlanders (28%) betrof dit vooral Belgische (54%) en Duitse (18%) VISpashouders. Door deze sportvissers werd circa 18% van de gevangen snoekbaars meegenomen voor eigen consumptie. In totaal gaat het om bijna 5.000 gevangen en circa 900 onttrokken snoekbaarzen. Sportvissers vingen gemiddeld 0,3 snoekbaarzen per uur, wat vergelijkbaar is met de vangsten van de afgelopen drie jaar. De stijging van de (bij)vangst van baars en snoek van deze groep sportvissers valt in positieve zin op. De totale vangst van roofvis is met bijna 0,6 vissen per uur hoger dan de vijf voorgaande jaren!
Belangrijkste conclusies
-Het aantal sportvissers met een snoekbaarsonttrekkingsvergunning fluctueert door de jaren heen, maar is sinds 2014 sterk gestegen van 215 naar 354.
-Voor het eerst in jaren is de vangst van kleine (21 tot 51 cm) snoekbaars sterk toegenomen. Wellicht dat de maximummaat zijn vruchten afwerpt of dat er toevalligerwijs enkele goede jaarklassen zijn. In ieder geval is het hoopgevend voor de komende jaren.
-De snoekbaarzen lijken steeds groter te worden. In 2016 was de grootste snoekbaars maar liefst 112 cm lang. Net als de voorgaande jaren is deze gevangen op het Schelde-Rijnkanaal.
Hengelvangstregistratie Volkerak-Zoommeer
Sportvissers die op het Volkerak-Zoommeer af en toe een snoekbaars mee willen nemen voor eigen consumptie, hebben hiervoor sinds 2007, naast de VISpas, een zogenaamde
snoekbaarsonttrekkingsvergunning nodig. Als tegenprestatie voor deze gratis vergunning registreren sportvissers hun vangsten. Met de snoekbaarsonttrekkingsvergunning is het toegestaan maximaal 2 maatse snoekbaarzen per visdag mee te nemen. Naast de wettelijke minimummaat van 42 cm, geldt voor het Volkerak-Zoommeer een maximummaat van 70 cm (NB in 2016 was de maximummaat nog 75 cm). Naast het registreren van de aantallen en lengtes van gevangen snoekbaarzen, dient ook aangegeven te worden of de snoekbaars voor eigen consumptie werd meegenomen. Verder houden de sportvissers het aantal gevangen snoeken en baarzen bij. Door het verzamelen en analyseren van deze gegevens wordt een belangrijke bijdrage aan het visserijbeheer geleverd.
Ook meedoen aan deze hengelvangstregistratie? Vraag dan snel je snoekbaarsonttrekkingsvergunning aan in onze
webwinkel.
De volledige rapportage kan je
hier dowloaden.