Broedkolonie meeuwen vernield door sportvissers

0 1310
25 apr

Het afgelopen weekend heeft de Omgevingsdienst Flevoland en Gooi & Vechtstreek proces verbaal opgemaakt tegen ‘sportvissers’ die de natuur op een eiland in het Eemmeer ernstig verstoorden. De federatie onderzoekt momenteel of zij ook maatregelen tegen de verdachten kan treffen. Onderstaand het persbericht van de Omgevingsdienst.

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van de Omgevingsdienst Flevoland en Gooi & Vechtstreek (OFGV) belast met de natuurwetgeving en de politie hebben op zaterdag 22 april 3 sportvissers van een eiland op het Eemmeer gehaald waar ze hadden overnacht. Ze waren neergestreken op een eiland waar een broedkolonie van meeuwen was gevestigd. De 3 sportvissers hadden hun hengels tussen de eieren gezet en hebben verschillende nesten kapot gelopen. Tegen de 3 personen uit Bunschoten-Spakenburg is proces-verbaal opgemaakt.

Verstoring
Het Eemmeer is een aangewezen Natura 2000 gebied; de eilanden zijn juist aangelegd als broedplaats voor kolonie broeders zoals Kokmeeuw, Mantelmeeuw en Visdief. Doordat de vissers hebben overnacht is de verstoring enorm geweest. Getuigen melden dat de meeuwen op de dijk te horen waren. De OFGV vreest dat de nesten te lang verstoord zijn geweest en de eieren koud zijn geworden. Mogelijk moet dit gehele broedseizoen op het eiland als verloren worden beschouwd.

Verboden toegang
De eilanden in het Eemmeer zijn niet toegankelijk en alleen via het water te betreden. In het water is betonning aangelegd zodat het herkenbaar is als verboden vaarwater en op de eilanden zelf staat bebording waaruit blijkt dat de toegang is verboden. De aanwezige borden met verboden toegang zijn door de vissers gebruikt voor hun kampvuur.

persbericht en foto van de OFGV

Gerelateerde berichten
Facebook reacties