De karpercommissie stelt zich voor
De karpercommissie is te bereiken via karper@sportvisserijmidwestnederland.nl

Sven van Anrooij (voorzitter)

Mijn naam is Sven van Anrooij, sinds 1 januari 2014 voorzitter van de federatieve Karpercommissie en regiovertegenwoordiger van De KSN Regio Noordwest Nederland. Al een jaar of twintig belaag ik de karpers in deze regio. Voorheen was dat vrijwel altijd op de boezemwateren, zowel met de korst als statisch, maar na een flink aantal jaren kanaal- en veenplaskarperen werd het toch tijd om de horizon te verbreden.

Ik neem zitting in de federatieve karpercommissie om samen met de andere leden er voor te gaan zorgen dat het karpervissen in het gebied van Sportvisserij Midwest Nederland gewaarborgd kan blijven. Denk hierbij aan het beleid omtrent het nachtvissen, het gebruik van tentjes tijdens het nachtvissen en gebruik van een derde hengel waar mogelijk. Lang niet overal hebben de hengelsportverenigingen de mogelijkheden benut die er in onze ogen wel zijn op dit gebied.
Momenteel is er dus nog veel winst te behalen en zal ik me sterk maken om dit in de toekomst voor elkaar te gaan krijgen. Ik weet zeker dat de stappen die we zullen gaan nemen de goede zullen zijn om meer te bereiken en zodoende de gang naar de waterkant voor iedere serieuze visser tot de mogelijkheden te laten behoren.

Marcel Merk

Net als vele kinderen ben ik van jongs af aan gaan vissen samen met mijn vader en mijn opa. Ik groeide op in de Flevopolder omringd door water waar veel facetten van het vissen uitgeoefend kunnen worden. De rust en het genieten van de natuur aan de waterkant kan ik enorm waarderen.

Alhoewel ik zowel statisch als actieve manier van karpervissen beoefen zal je mij het vaakst aan de waterkant kunnen vinden met de penhengel. Het actief vissen met een pennetje in de mooie wateren van de Flevopolder is voor mij ideaal, gezien mijn beschikbare tijd. Daarnaast geniet ik optimaal van deze manier van vissen. De bewegende waterplanten, ombuigend riet, lichte deining in het water, trage kolken van de omhoog zwaaiende staande staart, lichte modderwolkjes welke ontstaan, de kleine aasbelletjes en het vervolgens langzaam dansen van dobbertje met als resultaat een mooie herinnering op de onthaakmat. 

In 2010 heb ik me aangesloten bij een groep vrijwilligers om bij de lokale hengelsportvereniging een karpercommissie op te richten. In 2013 ben ik lid geworden van de federatieve karpercommissie. Via deze weg proberen we te bewerkstelligen dat in de toekomst men kan genieten van het vissen op karper in alle wateren. Dit doen we door uitzettingen van karpers, overleg met diverse overheden over inrichting van het water, realiseren van locaties waar men kan vissen met (beperkte) schuilmiddelen, etc. Naast deze functies heb ik zitting in een Visstandbeheercommissie, beheer ik diverse spiegelkarperprojecten in de polder voor zowel water van de vereniging als federatief water, ben ik algemeen bestuurslid van de hengelsportvereniging HVLD en bestuurslid van de belangenvereniging verantwoord karperbeheer (BVK).

Met mijn bijdrage aan de federatieve karpercommissie wil ik ervoor zorgen dat het maken van mooie herinneringen nog steeds mogelijk is in openbare wateren in Nederland.


                                                                     


Melvin Tijssen

Leuk dat jullie interesse hebben in het lezen van mijn voorstelstukje. Mijn naam is Melvin Tijssen, geboren in het jaar 1989 en op moment van schrijven dus 24 jaar oud. Vissen doe ik al zo lang als ik mij kan heugen. Dit is begonnen met het witvissen met de vaste stok. Later werden dat snoeken en snoekbaarzen. Totdat op een gegeven moment, het zal een jaar of 10 geleden zijn, de eerste karper in het net belande. Trots als een pauw en als een klein kind zo gelukkig, sindsdien ben ik besmet met het zogenoemde karper virus. Zodoende werd het vissen op karper voor mij vaste prik. Eerst in een slotenstelsel vlakbij huis, later op de grotere meren die mijn woonomgeving rijk is. Een jaar of vijf geleden kwam mijn eerste trip naar Frankrijk en sindsdien ben ik ook daar elk jaar wel een keertje te vinden.


Mijn visserij bestaat zowel uit de statische manier, als uit de actieve manier van karpervissen. Zo vind ik het drijvend vissen op karper het mooiste wat er is. Het moment dat een karper besluit jou broodkorst naar binnen te zuigen en je hart in je keel slaat. Spanning op en top! Maar omdat ik tevens veel statische nachten langs de waterkant verblijf, vind ik het mogen nachtvissen (op zo veel als mogelijke wateren) een belangrijk punt. En dat is nou juist waar we in de toekomst naar toe willen.
In mijn 16e levensjaar las ik op internet dat De KSN jeugdviskampen organiseerde. Nachtvissen was voor mij toen nog niet zo vanzelfsprekend als dat het nu is, dus dat leek me wel wat. Zodoende heb ik mij toen aangemeld als jeugdlid van De KSN en vervolgens ben ik drie jaar op rij mee geweest met een jeugdkamp. Wat heb ik daar veel geleerd en wat waren dat een mooie weken. Ik kijk er altijd nog met veel plezier op terug.


Dus toen aan het begin van dit jaar, De KSN regio Noordwest naar mij toe kwam of ik hun wilde ondersteunen met de activiteiten die ze de komende jaren willen gaan organiseren, leek mij dit het geschikte moment om wat terug te kunnen doen voor al die mooie jaren! Tevens is deze regio actief in de karper commissie van Sportvisserij MidWest Nederland. Hierbij kom ik even terug op het mogen nachtvissen, een tweetal alinea’s terug. Met deze karper commissie kunnen we wat doen aan het verbeteren van de karper visserij in deze omgeving. Zodoende ga ik de mannen van de regio ondersteunen in de karper commissie. Mochten jullie nog iets willen weten, spreek mij gerust aan op een regioavond van De KSN regio Noordwest. 

Bob Slot

Mijn naam is Bob Slot. Geboren op 15 September 1990 en woonachtig in Den Helder. Eigenlijk ben ik al sinds mijn A-diploma aan het water te vinden. Van witvissen tot roofvissen en uiteindelijk rond mijn 14e levensjaar blijven steken op mijn grote passie karper vissen. Zowel statisch als struinend kan ik als visser uit de voeten. Het grote avontuur is wat mij een gelukkig mens maakt. Grote meren waar je de overkant niet van kan zien, onbekende kanalen en vissen zonder naam laten mijn bloed harder stromen. Verder heb ik binnen het karper vissen nog een grote hobby en dat is aas maken. Heerlijk experimenteren in mijn eigen laboratorium is waar ik zeker de helft van mijn vistijd doorbreng met het maken van aas. De voldoening die ik krijg als het verschil gemaakt kan worden met eigen aas is voor mij onbetaalbaar. Tevens schrijf ik regelmatig artikelen en fotografeer ik graag. 
 
Wat motiveert mij om plaats te nemen in deze commissie? Het is begonnen hij het organiseren van evenementen als karper wedstrijden en lezingen bij onze lokale vereniging de H.S.V Den helder. Vanuit de vereniging is mij gevraagd om te kijken of we iets met uitzettingen konden doen in de regio. Al snel kwam ik erachter dat dit niet zo 1,2,3 te regelen is en ben ik met het bestuur van de federatieve karper commissie in contact gekomen. Daar bleek dat er vraag was naar iemand in het bestuur die bekend was met het gebied tussen Den Helder en Alkmaar. Zo was de optelsom snel gemaakt en heb ik na een leuke kennismaking vorig najaar plaats genomen in het bestuur.

Wat zijn mijn/onze doelstellingen? Één van de redenen dat ik erbij gekomen ben is het starten van uitzettingen in de regio van Den Helder. Ondertussen zijn die ambities gegroeid en zou het prachtig zijn als we verenigingen kunnen verbinden en gezamenlijk kunnen werken aan het uitzetten van karper. Naast het uitzetten ga ik mij ook inzetten voor de algemene zaken die spelen in de federatie en zal ik mijn steentje bijdragen aan jeugddagen en kampen. Kortom; genoeg plannen en motivatie om samen met de toppers uit dit bestuur onze hobby te bewaken en mooier te maken.

Wellicht kom ik jullie tegen aan de waterkant! Tight lines maar vooral geniet!

                                                                                


Rob Timmers

Mijn naam is Rob Timmers. Geboren 1965 en woonachtig in Heerhugowaard. Na een turbulent bestaan heb ik een oude liefde uit mijn jeugd herontdekt. Het sportvissen! En dan vooral het belagen dan wel verleiden van de karper. Dit doe ik op diverse manieren. Zowel statisch als met het pennetje of methodfeeder. Je zal mij het vaakst struinend tegen het lijf lopen. Geen lange voersessies of voorbereidingen, maar tasje pakken, een enkele hengel en op naar de waterkant, de kick van het onbekende! Uiteraard geniet ik ook van een nacht in een tentje aan de waterkant. It’s a kind of magic om zo in onze ‘Neerlandse wildernis’ te kunnen cq te mogen vertoeven.
Ik vis voornamelijk op de lokale/regionale wateren, (nog) geen verre reizen voor mij. Naast het vissen op karper geniet ik ook van het jagen op snoek.

Na kennismaking en notie genomen te hebben van de doelstellingen en werkzaamheden van deze ploeg ‘karperholics’ heb ik oktober 2017 de knoop doorgehakt en besloten om de Karpercommissie te ondersteunen.

Laten we er samen zorg voor dragen dat huidige en komende generaties het recht behouden om te mogen en kunnen genieten van de vrijheid, rust en opwinding die deze tak van 'sport' je bieden kan!

                                                                              

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.