De commissie Zeevissen van Sportvisserij MidWest Nederland
De doelstellingen van de commissie zijn het promoten van de zeeVISpas en daardoor het organiseren van de zeesportvissers, zorgdragen voor handhaving en controle op het zoute algemeen, zeevisstekken inventariseren, begeleiding renovatie pieren o.a. met de nieuwe inrichting en toegang, maar ook de problematiek van de staandwandvisserij met de 250 meter nettenvrije zone. Ook organiseert de commissie gerichte opruimacties op de pieren van IJmuiden.

Verder inventariseert de commissie wensen en klachten van zeesportvissers om waar mogelijk de klachten op te lossen en de wensen te realiseren. De commissie wil een spreekbuis vormen voor de lokale zeesportvisser op nationaal niveau en andersom.

De commissieleden stellen zich aan u voor:

Ron Gatowinas

commissie voorzitter, woonachtig in
Den Helder, is een gepensioneerde marineman, getrouwd en opa van 6 kleinkinderen.
Ik vis al sinds mijn 7e jaar waarvan de laatste 25 jaar op zee. Ik ben tevens voorzitter van H.S.V. De Snoek uit Hippolytushoef. Het liefst vis ik op de pieren van IJmuiden en natuurlijk op de standstekken van Noord-Holland.
Ik ben in de Commissie Zeevissen gestapt omdat ik vind dat met de belangen van zeevissers door diverse instanties onvoldoende rekening wordt gehouden. Voorbeelden zijn de netten rond de pieren van IJmuiden, de warnetten vlak onder de kust en in mijn ogen zijn er onvoldoende faciliteiten voor het steken van pieren. Voor de rest zijn al mijn dromen vervuld, ik heb zelfs een vrouw die mee gaat pieren steken.


Jan van der Bilt

penningmeester, woonachtig in Halfweg NH en vist al meer dan 30 jaar op het zoute water.
Ik vind vissen op het zoute gezelliger en het geeft gewoon veel meer spanning voor mij i.p.v. de hele dag naar een dobber te zitten turen, kijk ik liever naar de toppen van hengels.
Mijn favoriete stekken zijn de Zuidpier en de prachtige strandsteken in geheel Nederland. Ik ben aangesloten bij meerdere verenigingen: IJmuider Zuidpier Zeevisvereniging, De Snoek, De Salamander en Zeevissen.com. Binnen de IJ.Z.Z.V. zit ik ook in een commissie, namelijk de activiteiten- en evenementencommissie. Wij organiseren de avondvierdaagse, knoopavond, 12-uurs wedstrijden, castingdagen en natuurlijk het Waddenfestival.
Ik ben in de Commissie Zeevissen gestapt om meer te kunnen betekenen voor de medevissers op het zout en ik zal alles in het werk stellen om de pieren toegankelijk maar vooral ook bevisbaar te houden, en om in de toekomst de pieren vrij te krijgen van staandwandvisserij. Ik hoop dat mijn aandeel in de commissie een stap voorwaarts is voor de zoutvisserij.


Marcel Noort

commissielid en is tevens commissielid van het
Platform Zout bij Sportvisserij Nederland. Hij vist al op het zoute sinds 1978, dus lang genoeg om te kunnen meespreken over het zoutwater vissen. Marcel is een fanatieke wedstrijd visser.
Noordwijk is mijn favoriete stek, en tijdens alle wedstrijden die ik vis, kom ik op de mooiste visstekken in Nederland en dat zijn er veel. Ik ben aangesloten bij De Sportvisser in Noordwijk. Mijn functie binnen die vereniging is wedstrijdcoördinator.
Waarom ik in de Commissie Zeevissen gestapt ben, is eigenlijk heel eenvoudig: Ik wil meer mogelijkheden en aandacht voor het zoute en vissers het besef geven dat de zee ook leeg te vissen is. Dat het schoonhouden van visstekken van essentieel belang is voor het milieu. Ik heb nog een droom: een vakantie in Dutch Harbor, Alaska.


Jeroen van ’t Veer

commissielid, geboren in het mooiste dorp van Nederland namelijk Egmond aan Zee. Vist al van kinds af aan. Begonnen met het zoet maar al sinds jaren verslingerd aan het zout. Hij reist dan ook van Noorwegen tot aan tropische locaties om een visje te kunnen vangen.
Alles wat ik doe heeft te maken met de hengelsport. Vissen met een dobber met de match hengel op zeebaars is in mijn ogen de mooiste vorm van visserij die er bestaat. Eenmaal een zeebaars op de matchhengel vangen en je bent gelijk verkocht. Maar ook de wrakvisserij vanuit de kleine (eigen) boot doet mijn hart sneller kloppen.
Ik ben lid van diverse verenigingen voor zowel het zoete als het zoute.
Mijn favoriete visstekken zijn van het sluizencomplex van IJmuiden tot aan het strand en stekdammen richting Den Helder.
De commissie Zeevissen vind ik belangrijk omdat niet alleen de hengelaars belang hebben bij zo'n commissie maar ook de groothandels en winkeliers om zo een zo ruim mogelijk klankbord te hebben.


Rik Hagedoorn

commissielid, woonachtig in Uitgeest. Hij vist al zolang als dat hij een hengel vast kan houden en op alle soorten vis met alle technieken, een echte allrounder dus.
Ik werk al een aantal jaar in de hengelsport en ben sinds kort de trotse eigenaar van Hengelsport Rik in Beverwijk. Als kind viste ik bijna alleen op het zoete water maar na een aantal uitstapjes met opa Hagedoorn en mijn vader naar de pier was het tijd om het “werkgebied” uit te breiden naar het zoute water.
Vissen doe ik vooral ’s avonds laat als het wat rustiger is op de pier van Wijk aan Zee en bij het sluizencomplex in IJmuiden. Een echte favoriete plek kan ik niet geven want ik zwerf de hele dag rond in dit gebied tot ik mijn visje heb gevonden!!
Ik ben lid van HSV Kennemerland omdat dit de regio is waar ik mijn winkel heb en zo wordt het geld gebruikt in mijn regio!
Ik denk dat ik wat voor de Commissie Zeevissen kan betekenen omdat ik als hengelsport winkelier zeer veel mensen spreek en dus snel knelpunten kan ontdekken en informatie kan verspreiden. Hopelijk kunnen we nog lang van de visserij op de pieren en bij de sluizen genieten en ik hoop in de toekomst op een nettenvrije zone rond de pieren van IJmuiden.Maikel van Breugel

werkzaam als adviseur sportvisserij bij Sportvisserij MidWest Nederland. Dus full-time bezig met de sportvisserij en hij heeft de commissie Zeevissen in het leven geroepen. Maikel vist al vanaf zijn 6e jaar.
In principe ben ik een echte karpervisser. Toch vis ik ook graag op de verre wrakken en de harders in het Westelijk havengebied. Mijn favoriete stek ligt ergens voorbij de 20 mijl. De federatie heeft de commissieleden benaderd omdat zij zelf onvoldoende regionale kennis over het zoute in huis heeft. De huidige commissie heeft een schat aan praktijkervaring waarmee wensen en klachten snel inzichtelijk zijn te maken. Wij willen de zeesportvisserij op de kaart zetten. Niet alleen binnen de sportvisserij, maar juist ook bij water-, terrein- en natuurbeherende instanties. Alleen op die manier zal men in de toekomst rekening houden met de sportvisser. De zeesportvisserij is vrijheid blijheid en dat is tegenwoordig een groot goed. Dat moet ook het uitgangspunt blijven. Met zo min mogelijk regels zoveel mogelijk visplezier! Begrip binnen de zeesportvisserij voor de snel veranderende omgeving is echter wel noodzakelijk. De toenemende ruimtelijke claim van onder andere natuurorganisaties, energieproducenten, recreanten en de overheid vraagt om een actieve houding van zeesportvissers. Een éénduidige georganiseerde reactie en minimale regelgeving voor zeesportvissers kunnen wij beter zelf bedenken dan dat anderen dat straks voor ons gaan doen. Tja, ik heb dromen in overvloed, maar een harder van 80 cm zou wel erg mooi zijn.